20231104_151418
Jerneja Trofenik Dimnik

Jerneja Trofenik Dimnik

NAJBOLJ MEHKI BUHTLI

Toti buhtli so tak mehki in penasti, ka jih zmanjka se preden pridejo s pečice.

Toti buhtli so tak mehki in penasti, ka jih zmanjka se preden pridejo s pečice.

Sestavine:

400g gladke moke
100g ržene moke
3 žlice sladkorja
100g masla
Ščep soli
1 celo jajce
1 rumenjak
2dcl mleka
1 žlica sladke smetane
2 vanili sladkorja
Limonina lupina
2 žlici ruma
25g kvasa
Borovničeva marmelada

Od 2 deci mleka vzame stran ene 7-8 žlic mleka pa jih daj v eno ponvico pa segrej, ka de toplo. Ne sme biti vroče. Notri v toplo mleko daj 1 žlico cukra pa nadrobi kvas. Premešaj pa počakaj ka de se dvignilo. (kvas, ne mej pokvarjenih misli).
Vse ostale sestavine zmeči v pisker, pazi ka maslo more biti zmehčano (mehko, sobne temperture). Kda se kvas dvigne ga vlij v ostale sestavine pa zgneteš. Če še nisi mela telovadbe, lehko na roke, če pa si bolj lene sorte kak jaz pa zgneti z robotom.

kvasec

Vse ostale sestavine zmeči v pisker, pazi ka maslo more biti zmehčano (mehko, sobne temperture). Kda se kvas dvigne ga vlij v ostale sestavine pa zgneteš. Če še nisi mela telovadbe, lehko na roke, če pa si bolj lene sorte kak jaz pa zgneti z robotom. Kda je vse lepo pregneteno, ka vidiš ka masa odstopa od posode, lepo dol pokrij pa daj ve no kot, ki deca zraven nemrejo pa pusti ka kipne. Pa ne ne rabiš meti v kuhni toplo kak v Avstraliji, pa tudi če de kak veter mimo pihna nede nič narobe. Če bi jaz na to pazla, pol ne bi nobeno testo ratalo polek troje dece, ker ko odkrijen vzhajano testo je notri njmanj 5 luken od prstov. Pa ka končno enkrat za vselej razčistimo; kvašeno testo vzhaja tudi vuni sred zime. Stestirano!!!! Samo dobro ga moreš vkup narete pa ne paničarit pa komplicirat. Kda testo duplo naraste, ga vsipaj na pomokano pult pa razvaljaj. Nareži na kvadratke pa daj na sredino vsakega borovničevo marmelado. Ja, lahko kero drugo, samo te ne bojo tak dobri – verjemi ti meni ka ti pravin.

Te pa primi na vsaken kunce pa jih vkup stisni, pa daj na pomaščen pekač, doj obrjene, ka de stisnjeni konec na podne pekača. Tak vse lepo not zloži te pa pusti še ene 20 minut ka pokriti vzhajajo.Kda so vzhajani, jih premaži s stepenim jajcem pa daj pečt na 180˚C ene 40 minut. Kda so pečeni, vzami vun pa naženi vse od bajte, da se buhtli v miru shladijo, ker naši so komaj zdržali da sem jih pocukrala.Kdaj so ohlajeni posuj s sladkorjem v prahu te pa navali ko pes na kost.

DELI TO OBJAVO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email