20211209_183035-1
Jerneja Trofenik Dimnik

Jerneja Trofenik Dimnik

BRZI MEDENI KEKSI

Prazniki so za ovinkom in nekatere gospodinje imajo že horde piškotov (čeprav še danes ne razumem kam porabiš 50 kil keksov, ampak ok), ker pa tudi take živimo, ki pečemo v zadnjih minutah, ali pa take, ki jim peka pač ne diši… no, če si med njimi, tale recept je zate.

Vse kar rabiš je sestavine naštete spodaj, mikser (pusti vse robote in mešalnike in ne vem kake hišne pomočnike, tudi navaden blender je ok), pekač, pečico ter modelček (če ga nimaš lahko nardiš kroglice malo večje od oreha) pa 15 minut časa.

Sestavine:

200g ržene moke
100g gladke moke
60g mletih orehov
90 g sladkorja v prahu
100g medu
90g masla
1 jajce
žlička cimeta
limonina lupinica
malo naribanega ingverja (po želji)
1 žlica rdečega vina
1 žlička sode
1 žlica kisle smetane

Postopek:
Vse skup vrzi v mikser, na hitro zmiksaj da se zmes poveže, do konca zgneti z rokami, toliko da ni kakih sledi masla. Zvaljaj na pomokani površini, na 3mm debelo in zreži z modelčki, položi na pekač in peči na 170 ̊ C cca. 7 minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Vzamemo iz pečice in ohladimo.
*nasvet: ker nobena pečica ni enaka, se lahko pri vaši čas peke podaljša ali skrajša, prvo rundo raje opazujte, ko jih vzamete ven morajo biti mehki.
**če je po gnetenju masa premeha (vseeno mora bit malo pocasta zaradi medu), daj testo za 15 minut v hladilnik, če pa delamo s hladnim maslom, pa testo ne bi smelo biti premehko.

Piškoti ostanejo mehki tudi naslednji dan in dan za tem, zaprti v posodi pa bojo počakali makar na naslednji božič, seveda če jih prej ne pojeste.



DELI TO OBJAVO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email